maanantaina, marraskuuta 12, 2007

Laboratorio nimeltä pörssi

Pörssi on toteuttanut Paroni von Münchausenin tarinan ja unelman.

Mitä huonommin on raaka-ainetta saatavilla, sitä enemmän se tuo vaurautta, sitä enemmän sillä voi tehdä "rahaa". Eli mitä sotaisampi, epävakaampi ja kriisialttiimpi ihmiskunta on, sitä paremmin pääomasijoitukset tekevät rahaa.

Öljyä riittää noin 100-150 vuodeksi. Vietnamin, Norjan ja Brasilian rannikoilla on valtavat öljyesiintymät, joita öljy-yhtiöt ovat koettaneet vähätellä.

Miksi Öljyn hinta vain nousee, vaikka loppua ei käytännössä ole näkyvissä?

Wall Streetillä hyväksyttiin Bush vanhemman siunauksella nykyinen futuurikauppasysteemi, jolla spekuloidaan kuin Las Vegasissa mahdollisia voittoja ja tappioita, kulutuksen kiihtymistä ja mahdollista kulutuksen tulevaa säännöstelyä sadan vuoden päässä. Eli ei tarvitse ostaa tavaraa, voi vain lyödä vetoa pörssikursseista. Kuin hevosista. Tätä hintoja nostavaa pelisysteemiä kutsutaan pörssin vapauttamiseksi valtion sääntelystä.

Pörssisysteemi on ideologia.
Se ei ole realistinen, sen ei tarvitse olla; se ei ikinä ole ilman ideologisia spekulaatioita ja valintoja.

Citi: Wall Streetillä testataan ääri-ilmiöitä
Maanantai 12.11.2007 Kauppalehti Online

Wall Streetillä testataan parhaillaan erilaisia ääri-ilmiöitä, Citigroupin ekonomisti Steven Wieting kuvailee. Ekonomisti puhui epävarmuuden aiheuttamasta noidankehästä, joka on viime päivinä tuntunut osakemarkkinoilla. - Kullan hinta on ennätyksessä ja dollari on ennätyshalpa. Öljy maksaa lähes sata dollaria, asuntotaantuma jatkuu ja subprime-alaskirjaukset yleistyvät, Wieting sanoi maanantaina.
Pörssi toteuttaa myös Bertol Brechtin "Äiti peloton"-näytelmää. Äiti tekee hyvät rahat, kun vie perheensä sota-alueelle tekemään bisnestä, eikä anna poikien kuoleman hidastaa bisneksen tekoa.

Kapitalismi ei ole ikinä realismia.
Ideologia ei ole ikinä realismia, jotakin vaihtoehdotonta.
Pörssi-ideologiassa inflaatio on systeemin toivottu tulos. Tuoloerojen kasvattamiseksi, halpatyön mahdollistamiseksi.



.

Ei kommentteja: