perjantaina, toukokuuta 07, 2010

Valokuvauksen magiaa

   * päivitetty

Vaikka digikameroiden tuoma helpotus ja laiskuus valokuvauksen suhteen on tuonut ihastunutta innokkuutta on se vienyt ihmisten uskoa ja sensitiivisyyttä valokuvaan sen surkean yleistason takia: rikkaat mediatalot eivät halua sijoittaa rahaa hyviin valokuviin,  vaikka valokuva on tehokas muoto välittää vaikutelmia.

Kognitiivisten tutkimusten mukaan still-kuviin perustuva multimedia on ehdottomasti tehokkain media. Video mediamuotona on tavallaan valtava "energiahäviö",  kun katsoja ei voi meditoida ja tallentaa yhtä kuvaa kovinkaan kauan. Still-kuva herättää ihmisen valtaisan visuaalisen aivoresurssit.

Kts  Bill Frakes multimediavideot

Kuva on mielenmaisema.

Teemalta tuli  oivallinen dokumentti ajankuvasta. Kuinka kuva voi kuvastaa sielunmaisemaa.
Edward Quinn - Riviera Cocktail YLE Teema. Ranskan Rivieran seurapiirien tähtiä 1950-luvulla olivat mm Audrey Hepburn ja Brigitte Bardot. Jazzin saestämä dokumenttielokuva sukeltaa niin tähtiä kuin poliitikkoja ja pohattoja kuvanneen valokuvaajan arkistoihin.


Kieslowskin elokuvien visuaalisuus tottelee enemmän valokuvauksen tilannekeskeisyyttä kuin maalaustaiteen esteettistä asetelmallisuutta. von Trier liittyi tähän perinteeseen muiden tanskalaisten Dgmoe-tuotantojen kanssa.


Kannattaa etsiä antikvariaateista 70-luvun valokuvateoksia.

Niistä ymmärtää, kuinka piittamatonta nykyisin on mediatalojen julkaisupolitiikka säästöhulluudessa. Valokuvaajille ei makseta hyvistä kuvista ja siksi valokuvaajia painostetaan juoksemaan ja räpsimään huolimattomasti. Hyvät valokuvaajat on karkoitettu kevyen visuaalisen kamaratuotannon tieltä - massamäiskijät ovat Suomessa hyviä työhevosia ilman taiteellista omaatuntoa. Heille kiva kuva on riittävä ilman kunnianhimon ja tulkitsijan poltetta. Kuvan potku on heille tuntematon käsite.

Kuvaa ostetaan kiloittain eikä visuaalissemanttista sisältölaatua palkita. Mieleen mielikuvan polttava kuva, jännite-elementti yhdistelmänä semanttista ja visuaalista kompositio-asetelmaa, on kuitenkin aivan jotain muuta kuin kvantitatiivinen massatuote.

Ihmiset ovat menettäneet halunsa nähdä hyviä kuvia, koska ala-arvoisten kuvien värikäs tulva turruttaa kollektiivisen tarpeen mystiselle kuvalle, joka suojelaa salaisuutta ja latausta sitä kuitenkin kuvaillen. Ihmisen aivokapasiteetista on varattu uskomaton osa visuaalisten aistimusten käsittelyyn.


Hyvä  tilannekuva ei synny paskalla kameralla.

Jos harkitset kesäksi kunnon kameraa - 2011


kohtuuhinnoilla,  järjestelmäkameroista selkeä suositukseni on Nikon D7000 tai tuleva D300s uusi versio

- oikean valokuvauksen ote tilannekuvaukseen stressittömällä huippuautomatiikalla tai selkeällä manuaalihallinnalla - ja nopein hämärätarkennus Nikonilla joka hintaluokassa, huikea etu käytettävyyteen

Taskukameroista ylivoimaisen laadukkaana Fuji


finepix-f300exr-f305exr



vanhemmat mallit  Fuji FinePix F200EXR (terävämpi objektiivi) tai samantyyppinen FinePix F80EXR (myös HD videokuvaus). Sävykäs, filmimäinen kuva, älykäs valotus ja nopea tarkennus.

Laatu näkyy hinnassa.

Kun on varaa käyttää yli 2000 e niin Nikon ja Canon ovat hyviä. Nikon on vain varmempi hämärätarkentamisessa - Canon tarjoaa parempaa videokuvaa. 5000 e saisit maailman parhaan ja helpoimman kameran peruszoomilla, Nikon D3s. Käsittämättömän herkkä ja joka euron arvoinen. Tärähtämättömiä hämäräkuvia ilman salamaa.



D300s on hyvä semipro.  Herkkä.

f2.8 zoom-objektiivit ovat hinnakkaita mutta valovoimaisia.

HD-kuvaukseen ja kunnon dokumentti- tai musavideotuotokseen kannattaa ostaa erikseen  HD-videokamera, vaikkapa Panasonicin HS700



 
Tukholmassa
avautui uusi valokuvauksen museo kolmessa kerroksessa ja galleria maaliskuussa; kelluen  ruotsinlaivalla ja hyvällä syyllä  keväiselle taidereissulle Stokikseen. Ruotsi on aina kulttuurissa edellä, aina.
 





 
Reuters Pictures Now


Anders Petersen


Hans Paul
Kuvan ei tarvitse olla kaunis

Sivu 1 Haastattelu



Sivu 2 Kirja




Paul Hansen

Tehokuvauksen suurvisiiri
Bill Frakes käväisi Suomessa
(Multimediavideoita)

 


Tekniikan käsikirja:

Valokuvat ja niiden säilyminen
Kansallisarkiston arkistoteknisen yksikön johtaja Istvan Kecskemeti kertoo valokuvista ja niiden säilymisestä. Ifolor Oy:n toimitusjohtaja Nella Ginman kertoo digikuvista tehdyistä valokuvista ja valokuvakirjoista. Toimittajana Maija Typpi.

 

 

kuvakertomus:
SK sotilaspartioiden mukana Itä-Afganistanissa


Photoshop skills Mikro PC


Kuvat.fi
Uusi suomalainen nettialbumi 

 



 Teemalla lauantaisin ja sunnuntaisin  Krzysztof Kieslowskin Dekalog Kymmenen käskyä.



Ei kommentteja: